top of page

FNF informationsbrev - maj

Kära medlemmar och följare!


Våren kämpar fortsatt på och trots kyligt väder så arbetar naturens klocka oförtrutet. Vi ser små fågelliv se dagens ljus, humlor och bin söker föda och triften slår ut vid Bredeväg till sånglärkans melodier. Naturen är fantastisk!


Hos FNF har vi arbetat intensivt med att planera och genomföra vårens alla aktiviteter. Rosor på Falsterbonäset tog en oväntad vändning när Vellinge kommun genom kommunstyrelsens ordförande (M) drog sig ur som sponsor. Den egentliga orsaken till det känner vi fortfarande inte till men det var ett politiskt beslut där Moderaterna har det så kallade delegationsbeslutet för föreningsbidrag. Samtidigt fick vi 20 000 kr mindre i grundbidrag detta året jämfört med förra så totalt har vårt stöd halverats. Trots att vi förra året var överens om att det skulle höjas (har inte höjts på 8 år) samt att vi skulle genomföra ännu fler aktiviteter. Nu får vi ställa in våra städaktiviteter, något vi tidigare avlastat kommunen med.

Men vi väljer att gå vidare och det är nog bäst om vi gör oss oberoende av bidrag från kommunen så länge politiker tar besluten. Vi hoppas nu på att delegationsordningen ändras för att bli mer demokratiskt riktig och säker. Trots allt detta så har vi planerat årets upplaga - 18 utställare, TV-profilen Gunnel Carlson som talare och inspiratör, Mia från Driveriet kommer berätta om hur man odlar snittblommor småskaligt och ekologiskt. Det blir öppna trädgårdar, Rosencafé och tipsrunda. Vi kommer även erbjuda besökarna att följa naturslingan i Falsterbo Stadspark. Vi kommer arrangera ett lotteri med fina priser från utställarna. Vill du öppna upp din trädgård denna dag så hör av dig till oss. Det viktigaste är att du har en intressant trädgård med spännande sorters växter samt att du vet vad det är som växer. Det spelar ingen roll om du har en liten eller stor trädgård och det måste inte vara volym på växter.


Framöver ska vi driva Rosor på Falsterbonäset med hjälp av en fond dit alla privatpersoner som vill kan skänka valfritt belopp. Vi har redan fått in 2 000 kr och hoppas på fler bidrag. Vill du delta och stötta så swisha till 1235118831 eller betala till vårt bankgiro 877-1529. Uppge för och efternamn samt "Rosorna". Bidrar du med 200 kr eller mer och inte är medlem i FNF så får du en årsprenumeration på vår tidning Natur i Sydväst.


Vi har kunnat gratulera Jan-Åke och Birgitta Hillarp för invigningen av grodtunneln under Västra Halörsvägen som de kämpat med att få på plats under många år. Framöver kommer groddjuren kunna ta sig under vägen istället för att bli överkörda.


Vårt arbete med att påverka politiskt fortsätter när det gäller våra frågor natur- och kulturmiljö. Exploateringen av Norra Ljunghusen är uppe igen för planering och vi fortsätter sprida information om denna unika biotop. 4-våningshusen i Gläntan har vi överklagat och frågan ligger hos Mark- och miljödomstolen. Vårt överklagande gillades först inte av MMD (Tingsrätten) men efter överklagan till Hovrätten gav de givetvis oss rätt att föra vår talan. Vi försöker få stopp på en flytt av den fridlysta backsippan vid Kämpinge och rally planeras på nytt i Natura 2000 området på gamla skjutbanan (LV4). Det gäller att inte ge upp för lätt och tyvärr går mycket tid åt till denna typen av strider.


En annan fråga vi driver för att påverka politiken är att den nya/uppdaterade översiktsplanen ska anpassa sig efter Naturvårdsprogrammet som togs fram 2015. Där tar man bland annat upp naturområdet i Norra Ljunghusen som skyddsvärt och då kan inte ÖP ta upp det som byggbart.


Kommande aktiviteter ser ni lättast under Aktiviteter men vi kan nämna att det blir både vårfågelspaning på Skanörs Höll, ringmärkning hos Falsterbo Fågelstation (lämplig för barn) samt besök vid Landgrens holme där Mikael Kristersson berättar om sitt arbete med kolonin och fågellivet som vi kan se från en tubkikare.


Med vänlig hälsning

Daniel Johnsson/Ordförande


Foto: En gröngöling vid sitt bo i en bok i Falsterbo Stadspark. Mikael Kristersson.

123 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page