top of page
FNF logotype

Kulturslingan i Falsterbo

Om ni hamnat rätt nu så ska ni stå på Skoltorget i Falsterbo. Där kan ni slå er ner på en bänk eller i gräset och läsa inledningen på Kulturslingan.

 

INLEDNING

Falsterbos historia sträcker sig liksom hela Falsterbonäset tillbaka 7 000 år efter det att inlandsisen helt dragit sig tillbaka. Kring tre moränryggar samlades pålagrad sand som sedan fick vegetation. Därefter har halvön formats både av oss människor, betande boskap och oilka väderfenomen. Under medeltiden samlades människor från stora delar av norra Europa kring Sillamarknaden och först var centralpunkten Skanör men kring 1300-talet började administrationen att flytta till Falsterbohus och då även handeln. Marknadslivet pågick fram till 1600-talet men i minskande omfattning.

En bofast befolkning i Falsterbo livnärde sig främst på fiske och jordbruk men även som sjömän. I slutet av 1800-talet fick samhället nytt fokus när välbeställda i Malmö och Trelleborg behövde komma ifrån stadens buller och föroreningar. Den ena villan efter den andre byggdes och området runt Falsterbohus tog form.

I anslutning byggdes ny sommarbebyggelse upp under 1900-talets första hälft och i början av 60-talet påbörjades den stora utbyggnaden av Falsterbovång med villaområden varvat med fristående villor. Efter 1980-talet höjde många ett varnande finger för att utbyggnaden tog absurda former, något som inverkade negativt på natur och kulturmiljö. Falsterbonäsets Naturvårdsförening har nu i 53 år varit ledande i den debatten för att bevara det unika som finns kvar av Skanör-Falsterbo, samtidigt som det inte ska bli ett museum.
 Vi anser att om vi vårdar och värnar de värden som redan finns så är det tillräckliga för ett levande samhälle året runt. Kulturslingan är ett sätt för oss alla att stanna upp - i rörelse - och njuta av många pärlor och sevärdheter.

 

Kulturslingan i Falsterbo är skapad av FNF. Tidigare hade den sin utgångspunkt från Strandbaden. Där fanns då en konsthall och ett naturum, vilket gav en naturlig start på rundan. Efter nedläggningen av verksamheterna 2021 har vi valt att ändra starten till Skoltorget.

Vi har även tagit fram naturslingan i Falsterbo skogspark. Vill ni vandra den så startar den vid ingången som ligger precis vid busshållplatsen på Norra Vånggatan. Följ därefter informationsskyltarna som berättar om träden och naturen.

Kommunikationer - Buss 300 med avstigning hållplats Norra Vånggatan, ca 150 m från Skoltorget. Parkering finns vid Skoltorget.

Restauranger och caféer är främst öppna sommartid men Falsterbogrillen, som ligger vid busshållplatsen, har öppet året runt och för lunch. Sommartid kan vi rekommendera caféet på Falsterbo Museum, öppet 10-18 fram till 19 aug (2023). Se mer på deras hemsida.

In på hösten och tidigare på våren har Flommens golfklubb och Falsterbo golfklubb sina restauranger öppna för allmänheten. Det finns även ett café på Skoltorget.

 

Offentliga toaletter finns klara under 2024 mellan Flommens golfklubb och Falsterbo konsthall, sommartid nere vid Falsterbo museum, nedanför Falsterbohus samt vid Strandbaden om man väljer att parkera där. Falsterbo Kyrka har även två offentliga toaletter.

 

Vi önskar er en skön tur i vårt vackra Falsterbo!
 

image.png
årsmöte.jpg

1. Falsterbo församlingshem /Gamla skolan, Skoltorget

Falsterbo gamla skola, byggd år 1912, den fungerade fram till 1960-talet. Den första skolan låg på N. Tvärgatan och byggdes år 1846. Numera är huset församlingshem.

ljusar8-jpg-1024x576.jpg

2. Trädgården ”Ljusår”, Östergatan 12

Denna lilla, traditionellt skånska trädgård har filmats av innehavaren Mikael Kristersson. Det resulterade år 2008 i filmen ”Ljusår”. Trädgården är privat men öppen under Rosor på Falsterbonäset 2024

Andreas lundbergagården.jpg

3. Andreas Lundbergagården, Östergatan 10

Den äldsta bevarade Falsterbogården med anor från 1600-talet. Den inrymmer både ett fullt utrustat 1800-talshem och ett konstgalleri. Två byggnader är privata.

Gångvägar/trottoarer - Från Andreas Lundberggården vidare på Gamlegatan och Skolgatan/Torggatan till Gamla torg.

4828586.jpg

4. Hjalmar Gullbergs gård, Gamla torget 3

Denna korsvirkesgård, ”Lundhem”, ärvde skalden Hjalmar Gullberg. Här bodde och diktade han många somrar från år 1927 och framåt. Gården är privatbostad. 


Gamla torg – Passera över torget alternativet är att gå runt torget och korsa sedan Storgatan mot Fredsgatan.

Gångvägar/trottoarer – Storgatan / Fredsgatan / Måns Anders sträte och vidare till Falsterbo konsthall och Magasinet.

IMG_1886.heic

5. Måns Anderssons gård, Fredsgatan 2 B

Den kringbyggda korsvirkesgården från 1700-talet är en av Falsterbos kaptensgårdar och uppkallad efter skepparen Måns Andersson. Gården är i privat ägo.

0231xxztecVV.jpg

6. Falsterbo stationshus/Konsthall, Hjalmar Gullbergs Plan 1

Stationshuset, numera Falsterbo Konsthall, byggdes 1904 av HSFJ (Hvellinge - Skanör - Falsterbo Järnväg) och ritades av domkyrkoarkitekt Theodor Whålin (som även ritade Falsterbohus). Båda byggnaderna och samtliga stationshus utmed linjen Vellinge-Falsterbo uppfördes av byggmästarna Olof Lindahl och Magnus Hansson, bägge från Falsterbo. Badtåg gick från Malmö ända fram till år 1965. Järnvägen lades ner år 1971. 

Gångvägar/trottoarer - Från Falsterbo konsthall över Fyrvägen och vidare på Olof Normans väg till Falsterbo museum. Fyrvägen, som ska korsas, är mycket trafikerad på sommaren.

IMG_1884.heic

7. Olof Normans gård, Olof Normans väg 9

En kringbyggd korsvirkesgård från 1700-talet. Här bodde sjökapten Olof Norman i slutet av 1800-talet. Gården samt gatan bär hans namn. Gården är i privat ägo.

Gångvägar/trottoarer - Vidare på Luneburgska vägen fram till Falsterbohus.

Falsterbohus_002.jpg

8. Falsterbohus, Falsterbohusvägen

Detta lyxhotell med tillhörande kasino,
invigdes år 1908 som Falsterbohus Hotell. Det ritades av domkyrkoarkitekt Theodor Whålin och byggdes av O.H Lindahl. Det var ett av landets första badhotell. Här bodde många prominenta gäster fram till stängningen år 1974. Bland andra Prins Gustav Adolf och prinsessan Sibylla med Hagaprinsessorna men även Sten Brorman. Delar av The Beatles (George Harrison och Paul McCartney) besökte Falsterbohus 1967 för att träffa den indiska gurun, grundare av transcendental meditation, Maharishi Mahesh. Hotellet är numera ombyggt till andelslägenheter.

Utanför Falsterbohus bommar kan man ta rakt fram på en smal grusad stig eller
gå runt gräsplanen till Lubska vägen.
Från Falsterbohus vidare på Lubska vägen / Slottsvägen till Falsterbohus slottsruin.

IMG_0290.jpg

9. Falsterbohus slottsruin, Margaretas väg

Slottet/borgen byggdes under
Hansatiden på 1200-talet. Här bodde besökande danska regenter på 13- och
1400-talen och kung Olof av Danmark och Norge avled här 1387. Senare beboddes borgen av danska skattefogdar.

Gångvägar/trottoarer - Från Falsterbo slottsruin vidare på Margaretas väg till
korsningen med Fyrvägen.

Skärmbild 2023-06-11 214958.jpg

10. Josef Frankhusen, Fyrvägen 13 och 15

De fem K-märkta villorna är de enda hus som
formgivaren Josef Frank ritade. De är byggda åren 1927-1936 i tidstypisk funkisstil. 
Josef Frank och hans svenska hustru Anna Sebenius tillbringade flera somrar i Falsterbo.

År 1924 fick han i uppdrag att rita Villa Claëson i Falsterbo för Annas syster och svåger Signhild och Axel Claëson.

Han ritade sammanlagt fem villor i Falsterbo mellan 1927 och 1936.[Villorna brukar kallas Sverige första funkishus.

  • Villa Claëson 1927, Bernt Lüdkes väg 10 (bilden)

  • Villa Carlsten 1927, Fyrvägen 26[16]

  • Villa Seth 1934, Fyrvägen 13

  • Villa Låftman 1934, Fyrvägen 15

  • Villa Wehtje 1936, Kung Olofs väg 1

Husen är privatägda.

Gångvägar/trottoarer - Du kan vända tillbaka samma väg eller följa den trafikerade Fyrvägen en liten bit och ta in på Lubska vägen mellan pållarna och sedan samma väg du kom tillbaka.

FB_IMG_1658122792224.jpg

14. Tångvallen/Danska kyrkan – Danska kyrkosträtet.

Tångvallen är beskriven i redan år 1569 i Landeboken. Den var byggd av torv och bandtång, ca 1,5m hög och skyddade hus och ägor från högvatten. Danska kyrkans lämningar är från 1200-talet. Troligen låg Franciskaner-munkarnas ordenshus i närheten. 2022 tog Vellinge kommun beslutet och fick rätt i domstol att bygga en mur mot höga havsnivåer längs denna sträcka. Tångvallen kommer finnas kvar innanför muren men FNF förordade att man på just denna etapp satsade på att återskapa tångvallen eftersom det inte finns någon risk för vågkraft vid högvatten sedan landmassan växt västerut senaste decennierna. Sedan 2024 pågår nu ett projekt i vår regi där vi ska återskapa en del av tångvallen på denna sträcka. Vi samarbetar med Falsterbo Museum, fastighetsägare och länsstyrelsen.

P1080816.jpg

15. Anders Österlings hus, Fiddeledet 7

Skalden, litteraturkritikern och ledamoten av Sv. Akademin, Anders Österling bodde här från1930-talet och framåt. Han är begravd på Falsterbo kyrkogård. Huset är privat.

Gångvägar/trottoarer - Följ den trafikerade Fyrvägen en liten bit och ta in på Lubska vägen mellan pållarna och sedan samma väg du kom tillbaka till Olof Normans gård och vidare till Falsterbo Museum.

FBO museum.png

16. Falsterbo Museum, Sjögatan

Museet, byggt år 1940, innehåller lokala
historiska och zoologiska samlingar. Här finns också en gammal skolsal, verkstad, fotoateljé m.m. liksom en bruksbåt från 1100-talet.

Bakom museet ligger Falsterbo Fågelstation. Den
drivs av Sveriges Ornitologiska Förening. Årligen märks cirka 30 000 fåglar. Fågelguidning ges vid Falsterbo fyr efter förhandsbokning.

Gångvägar/trottoarer - Från Falsterbo fågelstation siktar ni Falsterbo kyrka, nästa stopp på slingan.

57784_58257514.jpg

17. Falsterbo kyrka – Sankta Gertruds kyrka

Kyrkans äldsta del är från 1300-talet. En av orglarna är från år 1769 och en av de äldsta i landet. Kyrkans interiör restaurerades senast under åren 2007 - 2009.

Gångvägar/trottoarer - Från Falsterbo kyrka och vidare till Skoltorget – antingen längs Östergatan eller längs den parallella stigen i parken.

7 Måkläppen 21 nov - kopia.JPG

18. I närheten finns

19. Villa Edstrand, Bodarna 5, ut mot Falsterbo golfbana - Arkitekten Sigurd Lewerentz ritade villan, som stod klar år 1937, till ägarna Oda och Knut Edstrand. Huset är privatägt.

20. Kolabacken, längst ner på Fyrvägen - Kolabackens fyrplats är den äldsta kända fyrplatsen i Skandinavien, grundad år 1222. Den ersattes av en koleldad vippfyr på 1630-talet. Modell finns på Falsterbo museum.

21. Falsterbo fyr - Fyren invigdes år 1796 och var i bruk till år 1990. Kasunfyren ”Falsterbo rev” har numera tagit över. Fyren inrymmer ett litet museum och
en butik. Fyrträdgården används för ringmärkning av fåglar. Fågelguidning ges vid fyren efter förhandsbokning.

22. Måkläppen – Här finns kolonier av både gråsäl och knubbsäl som noga övervakas. Öns djurliv fridlystes år 1899. Beträdnadsförbud råder från 1 februari till och med 31 oktober. Hundförbud råder hela året runt.

Stötta oss genom att bli medlem!

bottom of page