Vi har fått en rapport från Mikael Kristersson och Landgrens Holme.
Äggläggning påbörjad av skärfläckorna och de första småtärnorna anlända. Allt väl på holmen, mer vitprickig än någonsin av skrattmåsar, kentska tärnor och skärfläckor. Det är svårt att räkna dem alla; antalet individer av respektive art eftersom det hela tiden lyfter några medan nya landar. Antalet häckande par får vi mer exakt först när de ligger och ruvar på sina bon och man kan räkna art för art med stegräknare uppifrån en lift i mitten av maj. Men om inget oförutsett inträffar tyder allt på ännu ett "all time high" på Landgrens holme!
I söndags anlände de första småtärnorna, medan vi ännu väntar på silver/fisktärnorna. De kentska tärnorna har som tidigare samlat sig i en tät koloni på den sydöstra udden omgivna av skrattmåskolonin medan skärfläckorna är mer fördelade över de centrala och norra delarna av de lilla ön. Allt det vita är som vanligt uppblandat av holmens andra arter som gräsänder, rödbenor, större strandpipare, tofsvipor, strandskator och idag såg jag det första ejderparet söka lämplig boplats i det nordöstra hörnet. Vid en kort sejour för att kontrollera elstängslet söndag eftermiddag konstaterades att några par skärfläckor påbörjat äggläggningen med vardera ett första ägg.
Ett första ägg i skärfläckeboet.
Kanske håller det helt enkelt på att bli fullt på holmen. Ca 25 skärfläckor tycks nämligen på väg att etablera en egen koloni på den långsmala ön norr om Hamnvägen. Sådana försök har gjorts förr, men då fåglarna där inte har något skydd mot predatorer har de ofta misslyckats. Det blir spännande att se hur det går i år. Blir det en tillräckligt tät och individrik koloni kan de kanske genom gemensamt försvar i alla fall värja sig mot rövande kråkor som på Landgrens holme. Svårare dock mot eventuella fyrfota predatorer.
Comments