top of page

Evighetsträd!

FNF markerar vikten av att värna våra träd genom att markera dem som "Skyddsvärt träd". Vi läser ofta att kommunen eller fastighetsägare vill fälla träd och ska ersätta varje fällt träd med tre nya. Förutom att dessa nyplanterade träd ofta dör kort efter plantering så måste de inte planteras på samma plats som där det gamla fälldes. Men framförallt så går det inte att ersätta 100 år gamla träd förrän det gått 100 år.

I projektet "Evighetsträd" så kommer FNF i kontakt med fastighetsägare som är stolta och glada över sina mäktiga vänner och det vill vi berätta om till fler.

På familjen Franssons tomt står en gammal bok. Trädet har stått där så länge som gården och är förmodligen mellan 100-150 år gammalt. Kronan är majestätiskt uppstammad och där de gamla grenarna fanns, finns nu hålrum där generationer av fåglar bosatt sig.

Hemma hos familjen Björkman står en gammal bok som förmodligen har stått där lika länge som den 170 år gamla gården. Stammen på boken är klädd med mossa och lav. En stam som liknar foten på en mammut och ger en känsla av tiden som har passerat.

På 90-talet och in på 2000-talet så markerade Skånes Naturskyddsförening ett stort antal evighetsträd i länet. FNF deltog och i vår kommun har vi 13 träd (läs om dem på vår hemsida falsterbonaset.se/evighetstrad). Nästan 20 år senare väcker vi projektet till liv igen och har utsett två nya träd till att vara med i evighetsfamiljen.

Har du ett stort, fint och gammalt träd på din tomt? Hör av dig till oss.
34 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page