top of page

Den (o)goda jorden?

Uppdaterat: 8 juni 2022

Den goda jorden. Så kallar Vellinge kommun den åkermark av bästa kvalitet som finns i stort sett hela vägen från östra Höllviken och vidare upp mot Söderslätt, där den är i världsklass. I sin översiktsplan från 2010 skriver Vellinge kommun om jordbrukslandskapet:

”Den goda jorden med sina fria vidder värnas för långsiktig hållbarhet och lönsam produktion”.

Många frågar sig därför varför den exploateras i rasande fart? Vem har inte fått en obehaglig känsla av den skövling som nu pågår längs väg 100? Ett industriområde växer fram för att ge plats åt däcklager, städfirmor och kosmetikaföretag. Samtidigt kan vi läsa i media att ett stort bostadsområde planeras vid Eskilstorp i Vellinge, även där på förstklassig jordbruksmark. Trots starka varningssignaler om global livsmedelskris och kraftigt höjda priser så fortsätter man med planer som är 10 år gamla.

FNF protesterade visserligen mot detta både 2017 och 2019 eftersom vi värnar den goda jorden men även den unika landskapsbilden i kommunen.

Svepskälen är dock många och inte sällan behjärtansvärda. Vill man inte rädda arbetsmarknaden så vill man ge "hemlösa" en bostad. Odla kan man alltid göra någon annanstans tycker man.

Eftersom det är valår så uppmanar vi alla väljare att fråga partierna hur de tog ställning till dessa projekt i kommunfullmäktige. Kräv tydliga svar. Vad de tycker framåt är viktigt men vad de uträttat är minst lika viktigt eftersom de är facit på löftena.

Läs hela yttrandet från FNF 2019 här Landskapsbilden som det sett ut i hundratals år

Det tänkta området nedan.
6 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page