
Falsterbonäsets Naturvårdsförening vill inspirera alla till att skapa en blomstrande äng i sin trädgård för att gynna bin och andra insekter.
Insekterna står för 80 % av all pollinering, vilket är helt avgörande för den biologiska mångfalden. Samtidigt har 80 % av alla insekter försvunnit. Det vill vi ändra på i och med denna tävling, där du genom att anlägga en äng hjälper naturen och samtidigt kan inspirera andra att göra likadant!
Du tävlar så här
Lägg upp en bild på vår Facebook-grupp, och gärna fler efterhand, på din äng tillsammans med en kort beskrivning av vad du sått, på vilken yta och vilka insekter du kunnat se. (Ängen behöver inte vara sådd i år.)
Tävlingen är uppdelad i två kategorier: en vuxenklass och en barnklass (upp till 15 år).
1 pris vuxen: En vacker blomsterakvarell av konstnären Ulla Kristina Eriksson.
1 pris barn: Ett ekologiskt insektshotell + en fågelholk.
Tröstpriser kommer också att delas ut i form av böcker, fågelholkar m.m. beroende på antalet tävlande.
Tävlingen pågår t.o.m. 31/8. Den 1 september presenteras vinnarna på vår hemsida och Facebook.
Juryn består av botaniken Ulla Kristina Eriksson, trädgårdsmästaren Erik Bäckstedt samt insektskännaren Ulf Westerberg, i samarbete med FNF:s styrelse.
Förutom bilderna på din äng kommer vi att ta hänsyn till följande:
1) Bästa sorterna för pollinerare.
2) Andel äng i förhållande till tomtyta.
3) Hur du jobbat med att sprida kunskapen och intresset till andra.
P.S. Ängen ska finnas i Vellinge kommun, och vi kommer innan tävlingens slut att
kontakta ett urval finalister för att komma och titta på ängen i verkligheten!
Här lägger du upp dina bilder!
Hit kan du mejla dina bilder om du inte har Facebook
Du kan även följa tävlingen på vår hemsida om du inte har Facebook
TIPS och RÅD
Det finns många metoder som fungerar och det handlar oftast om vilken jord man har, vilka blommor man vill odla, vilka pollinerare man vill hjälpa lite extra, hur mycket plats man har osv.
Vi hittar många instruktioner och goda råd på internet men kortfattat så gäller det att
1. Gräv bort gräs/ogräs eller annan ytbeläggning
2. Kratta upp marken och så i en fröblandning. Vi rekommenderar att titta på http://www.pratensis.se/froblandningar för olika blandningar och gärna med gräs som fårsvingel och rödven. Men även enklare fröblandningar som finns att köpa på byggmarknader fungerar för mindre ytor. På Falsterbonäset har vi vanligtvis torra, magra och sandiga jordar. Förbi Höllviken blir det tvära kast med näringsrik mylla. Har man för näringsrik jord och vill ha den lite mer mager så kan man odla potatis på platsen första året och därefter plantera frön. Men då får man tävla i Årets Blomsteräng 2023 ;-) För snabbare effekt så blandar du in sand i jorden.
3. När du sått i fröna så bankar eller plattar du till ytan. Vanligtvis behöver du inte vattna men blir det väldigt torrt så går det bra att vattna lite då och då.
4. Slå ängen en gång per år, gärna med en lie. Klipper du med maskin så håll ca 7-8 cm höjd. Vissa arter har flera blomningar på en säsong så slår man ängen i början av juli så kan den mycket väl blomma upp igen några veckor senare. Viktigt att låta det slagna höet ligga kvar en vecka och fröa av sig. Sedan ska det tas bort så det inte tillför näring.
Vi kan även tipsa om Vellinge Plantskola som säljer fröblandningar som är pollinerarvänliga. Det finns även att köpa på pratensis.se
Läs mer här
https://www.natursidan.se/nyheter/sa-anlagger-du-en-ang/
https://www.land.se/tradgard/fem-steg-sa-gor-du-en-egen-ang/