Val 2022 - Rösta tillbaka naturum!

Igår gick startskottet för förtidsröstningen. Många av er 6 200 väljare i folkomröstningen, som röstade JA, undrar då vad som händer med ett nytt natur- och kulturcenter i Falsterbo? Om vi ska rekapitulera frågan, från det impulsiva beslutet av Moderaterna sommaren 2020, till folkomröstningen sommaren 2021 så skulle det se ut så här:

2016 - Efter 50 års drömmar, tankar och planering blir ett naturcenter verklighet i Falsterbo. Konceptet blir naturum, ett internationellt känt naturpedagogiskt koncept. Naturvårdsverket går in och sponsrar med + 5 miljoner kronor. Alla är glada och satsningen knyter till sig några av regionens kunnigaste biologer, pedagoger och naturexperter.

2019 - Naturum har utvecklats och Strandbaden som en mötesplats likaså. Konsthallen och naturum har vuxit samman genom gemensamma familjesatsningar och många har gjort platsen till ett återkommande besöksmål för hela familjen. Turistbyrån avvecklas visserligen men många idéer finns för att genomföra nya satsningar på naturum. Bland annat en live-kamera på Måkläppen året runt så att man kan följa djurlivet. I kommunens årsredovisning beskriver man naturum och konsthallen som en mycket viktig verksamhet för Falsterbo som destinationspunkt och för skola och barn.

2020 september - Plötsligt beslut av M att avveckla naturum och konsthallen. Man tar detta beslut utan förvarning och utan att andra tidigare samarbetspartners blev inblandade. Kommunalrådet berättar i Sydsvenskan att det inte var av kostnadsskäl som man tog beslutet utan att anläggningen skulle användas bättre som som spa- och konferenshotell. Vi var många som häpnade.

2020 september - En namninsamling på riksnivå samlar 7 000 underskrifter på kort tid. Kommunledningen avfärdar den.

2020 oktober - En lokal namninsamling skapas som på kort tid samlar uppåt 2 000 underskrifter. Kommunledningen avfärdar den också utan någon som helst diskussion.

2020 november - Beslut tas i kommunfullmäktige att budget 2021 ska godkännas. KD röstar med M och därmed finns inte naturum och konsthallen med. KD ansåg att frågan var för liten för att fälla budgeten.

2020 november - Beslut av samtliga naturföreningar tas att arbeta för en folkomröstning. Ny namninsamling med personnummer krävs. Den samlar 3 900 underskrifter och folkomröstningen är ett faktum. Dagarna efter kom vi upp i över 4 000 underskrifter.


2020 december - Namninsamlingen för folkomröstningen lämnas in till kommunen. Vi förväntar oss att kommunledningen ska bromsa planerna på att hyra ut Strandbaden för att inte underminera den demokratiska processen. En vecka senare skriver Moderaterna istället under hyresavtalet med fotomuseet/galleriet. Helt utan diskussioner. Vi lärde oss den hårda vägen.


2021 januari - Folkomröstningen beslutas i KF. Kampanjen påbörjas.


2021 april/maj - Kommunen förväntas planera folkomröstningens genomförande men vi ser flera brister. Bland annat hamnar informationen på en dold plats på hemsidan med konstiga länkar och undersidor. På valsidan beskriver man vad Moderaterna tänker göra istället för naturum, något som inte är tillåtet eftersom valet inte handlade om den frågan. Personer som kontaktade kommunen för att få ut ekonomisk information och svar på frågor möttes av tysthet eller bristande svar. Vi ser aktiva politiker i M, som sitter i Kommunfullmäktige, skriva på sociala medier att inga skolklasser besökte naturum och att en ansenlig andel besökare bara besökte toaletterna. När vi bad om källor på det så fanns det inte.


2021 juni - Valet genomförs och valbussarna parkerar på fel adresser och halva Vellinge tätort blir hänvisade till Västra Ingelstad för att rösta. Trots allt detta, pandemi och nationaldag så röstade över 28 % och 85% av er röstade på att behålla naturum och konsthallen.


2021 juni - I kommunfullmäktige röstade M och KD mot resultatet och nedläggningen var ett faktum. KD hade ett villkor att ny placering skulle utredas.


2021 hösten - Naturvårdsföreningarna blev inbjudan till en utredning om alternativ placering. Vi ställde alla upp och kom med förslag men valet föll på det godsmagasin som M redan hade beslutat skulle användas. Ny besvikelse infann sig.


2022 - Det står klart att Ms planer på spa- och konferenshotell från 2020 står fast. Fotomuseet åker ut och Stordalen, som är ny partner, är inte intresserad av att samköra något. I KF röstar man om markanvisningstävlingen och denna gång röstar Centern med Moderaterna att godkänna tävlingen och låta processen gå vidare. Centern menar att man tänker budgetera för nytt naturcenter vid LV4 istället. En plats vi inte anser vara lika bra som Strandbaden med tanke på tillgängligheten och att vi tror att kostnaderna blir högre än att fortsätta hålla Strandbaden öppen för allmänheten.


Innan du går och röstar så fråga partierna var de står i denna fråga. Du kan även anmäla dig till vår politikerutfrågning den 4 september på Biohuset kl 18.30 och lyssna på vad svaret blir.22 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla