top of page

Trädjakten

Uppdaterat: 16 jan. 2022

Senaste åren har många förtvivlat hört av sig till oss om kommunens till synes infernaliska avverkning av stora, grönskande och praktfulla träd i Skanör-Falsterbos äldre stadsbebyggelse, men även i Vellinge. Dessa ståtliga träd är ofta över 100 år och är en viktig del av vår stadsmiljö och natur inne i bebyggelsen. Många har även ett personligt band till träden med allt från fina minnen till rent intresse. Träden är en del av våra byars själ. Men från en dag till en annan så hör man motorsågarna och vips så är dom borta. Dom som utför det pekar på konsulter som pekar på tjänstemän som pekar på politiker. Alla undrar vad som hände, varför och vem som tog beslutet? Det undrar även vi.


Det vi möts av när vi söker svaren är att träden är sjuka och utgör därmed en säkerhetsrisk. Kan vara att anmälningar kommit in om döda grenar som fallit ner eller att ett träd lutar lite mot en fastighet. Eller som i det senaste fallet, en ny parkering utanför Norregårds nya lägenhetshus måste "vara sammanhängande" och då offras den sjuka men ack så gröna och ståtliga klibbalen på Gröna Torg. Trots grannarnas protester, som möttes av total tystnad från kommunen. Helt utan att rådfråga och diskutera med kommunens största naturvårdsförening FNF. Arborister har sagt att den är sjuk och kan fällas. Då så. Den nya parkeringen måste ju vara sammanhängande. Eller hur?


Andra exempel senaste tiden är i Skanör vid Hamngatan där kommunen olovligt anlade en p-plats på parkmark och fällde flera träd som var över 70 år gamla. Visst ersätter man dem men det tar ju två generationer till innan dom återfått sin forna glans och betydelse. Till vilken nytta görs detta? För vem? Eller hästkastanjerna i Skanör som fälls men som hade kunnat stå kvar med sin gröna prakt i många år till fast med extra kontroller och i vissa fall en skylt som varnar för att trädet är gammalt. I något fall måste det fällas för att riskerna är för stora. Men det vet vi inte för allt pågår bakom kulisserna. FNF är starka motståndare till detta och anser att stora praktfulla vårdträd och träd inne i bebyggelsen har större kultur- och naturvärde än så. En oberoende skötsel- och vårdgrupp måste tillsättas omgående av kommunen.


Bilderna visar den över 100 år gamla klibbalen före (aug 2019) och efter fällning jan 2022. Enligt FNFs experter kunde alen stå kvar i många år till och sprida grönska.

30 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page