top of page

Spa och konferenskomplex på Strandbaden

Som många vet är FNF mycket öppna till en hållbar besöksnäring där vår natur står i fokus. Men tyvärr ställer vi oss nu mycket tveksamma till Vellingemoderaternas ”destinationsutveckling” på Falsterbonäset. Senaste satsningen är att Strandbaden ska omvandlas till ett spa- och konferenshotell på uppåt 8 000 kvm plus befintliga Strandbaden. Nej, det är inget aprilskämt. 2019 var naturum och konsthallen juvelen i kronan om man ska tro kommunens verksamhetsberättelse. Det är nu ett minne blott. Nu gäller spa och konferens. För många klingar det nog 90-tal. En tuff konkurrens och effekterna av pandemin är några faktorer som gör detta projekt ytterst tveksamt. Men det finns mer att tveka över.

Varför ska vi ägna oss åt att sälja ut samhällsviktig mark till hotellentreprenörer? Vilka fastboende tar in på hotell för att gå på spa? Var ska badgästerna ta vägen med sina bilar när en stor del av parkeringen försvinner? Är det ens möjligt att bygga ett så stort komplex med tanke på översvämningsriskerna som nu även försäkringsbolagen ser mycket allvarligt på? Markpriset är en annan fråga i relation till detta. Den som tar en sådan risk vill säkert inte betala det pris kommunen väntar sig.

FNF menar att det var en mycket mer intressant och hållbar ”destinationsutveckling” som gjordes med naturum och en kommunal konsthall med intressanta och breda utställningar. Med över 50 000 besökare årligen, för alla generationer och med stor potential att utvecklas ännu mer. Som en destination med naturupplevelser, kunskap, konst, kultur och mat på samma plats. Vi ser hur populärt Skrylle naturum i Lund är som nu växer och även Vattenriket i Kristianstad. Två naturum som stolt drivs i kommunal regi. Det ligger givetvis mycket mer i tiden än att sälja ut vår sista byggbara mark på Näset och samtidigt förpassa läran om naturen till några info-points.

Många vänder sig till oss och är mycket oroliga över den ständigt ökande turismen på Falsterbonäset. Man har inget emot liv och rörelse men upplever att de senaste åren gått överstyr. Man tycker att priset är för högt att betala.

Återgå istället till att lyfta Falsterbonäset som en destination för natur och friluftsliv där kunskap, expertis och information skapar en hållbar besöksnäring. En destination som välkomnar besökare som är till fördel för hela Näsets näringsliv och som är här för att man förstår och uppskattar det stora värdet med vår unika och fantastiska natur.80 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page