top of page

Pica Pica - En film om mytomspunnen fågel

Den 10 januari visar FNF Mikael Kristerssons kritikerhyllade långfilm Pica Pica i Biohusets stora salong i Höllviken. Filmens första utlandsvisning var på dokumentärfilmfestivalen "Cinéma du Réel" på Centre Pompidou i Paris där filmen utsågs till "Årets överraskning", med den legendariske dokumentärfilmpionjären Joris Ivens (då ca 90 år) i juryn. Biljetter kan beställas här


Pica Pica, skatan – En fågel som inte bara fått en film tillägnad sig utan den förekommer också flitigt i litteraturen, konsten, sagorna och i religionen. Samtidigt är den tyvärr en av de mer avskydda fåglarna i vår närhet. En boplundrare, tjuv och olycksbärare, vars läten är allt annat än skönsjungande. Trots att mycket av det dåliga ryktet inte stämmer så dödas varje år uppåt 1,5 miljoner skator i Europa. På 80-talet kunde man låna skatefällor på Näset för att själv fånga in dem (se bild). De flesta skator blir inte äldre än 2,5–3 år gamla trots att de kan bli uppåt 16 år.


Skatan en av de klokaste fågelarterna, den är vacker och nu på vintern kan vi höra skatparens små diskreta knarrande läten när de befäster sitt partnerskap. Ett trevligt inslag i det annars tysta vinterdiset. Faktum är också att bara i Sverige sprider skator frön av minst 117 växtarter och den älskar att mumsa i sig flugor och getingar.


Gamla skatbon används av hornugglor, tornfalkar och lärkfalkar, som själva inte bygger några bon.


Det finns alltså goda skäl till att ha kvar skatan i naturen och goda skäl att följa med oss den 10 januari och lära er ännu mer om detta minst sagt speciella och mytomspunna djur.
9 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page