top of page

"Brutalt och tanklöst och utan diskussion"Vi "förtidsdelar" en debattartikel författad av Näsets Sven-Hugo Persson. För många av oss en välkänd svensk litteraturvetare, författare och översättare och inte minst dramaturg vid Kungliga Dramatiska Teatern 1999-2015.

Moderaterna i Vellinge har som bekant brutalt och tanklöst och utan diskussion lagt ner naturum och konsthallen i Falsterbo. Protestvågen har varit kraftig och i juni blir det till och med folkomröstning.

Jag kan inte delta i den för jag är skriven i Stockholm, men jag har sen många år mitt andra hem i Skanör. Och nu vill jag vittna om vilken stor glädje jag har haft av naturums verksamhet och vad den faktiskt betytt för mig som konstnär och medmänniska..

Först och främst har naturum varit det självklara stället att gå med barnbarnen, när de är på besök. De har fått släppa mobiltelefonerna och i stället utvecklat sin skaparglädje i konsthallens verkstad, de har gått på julmarknad och på fackelvandring längs stranden när höstmörkret fallit. Och de har kunnat följa flyttfåglarnas hisnande väg över haven mot andra kontinenter. Det finns inte så många andra platser i Skanör och Falsterbo där barn och vuxna tillsammans kan leka, skapa och insupa kunskap.

Moderaterna i Vellinge har som bekant brutalt och tanklöst och utan diskussion lagt ner naturum och konsthallen i Falsterbo. Protestvågen har varit kraftig och i juni blir det till och med folkomröstning.

I protesterna mot nedläggning har många starkt och med rätta betonat anläggningens betydelse som kunskapscentrum vad gäller djur och växter, klimat och biologisk mångfald. Kort sagt mänsklighetens överlevnad. Men jag vill också vittna om konsthallens stora betydelse. För att sysselsätta barnbarnen följde jag en höstkväll med till en tryckeriverkstad, en enkel och lekfull, men kanske något barnslig sysselsättning, trodde jag, Nej, vi möttes av en fullt utvecklad grafikverkstad, där en kunnig och professionell konstnär lärde ut den gamla fina torrnålstekniken. Jag som ägnat mig åt måleri i många år lärde mig för första gången att göra grafik och tog ett litet men betydelsefullt steg i min egen konstnärliga utveckling. Och lärde känna fler lokala konstnärer som delade min entusiasm. Jag vill att fler ska få chans att ta del av denna rikedom.


Leve glädjen och skaparkraften och låt naturum och konsthallen leva vidare!

Sven Hugo Persson Kulturjournalist, radioröst, textförfattare och bildkonstnär.


51 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

14. Bok, Rängs prästgård vid Rängs kyrka

I trädgården finns också flera stora kastanjer och ekar. Omkrets 360 cm, 200 år. Trädet står mitt framför prästgårdsbyggnaden.

 

Markägare Höllvikens församling, Mottagare Susann Persson, Anm. Birgitta Cervin

bottom of page