GÖR DIN RÖST HÖRD – BEVARA NATURUM OCH KONSTHALL!

Vi går nu vidare mot folkomröstning! Nästa steg är att kommunen får underskrifterna och kontrollerar dem. Därefter ska frågan beredas för kommunstyrelsen som sedan lämnar vidare det till Kommunfullmäktige för avgörande. Minst 1/3 behöver rösta JA för en folkomröstning och eftersom samtliga oppositionspartier står bakom oss så räknar vi med att vi får kommunen första folkomröstning. Det är visserligen med sorg i hjärtat vi säger det. Förutom all personal som blivit uppsagda och två fina och enormt uppskattade verksamheter som nu avvecklas så har vi spenderat 1000-tals timmar totalt på denna fråga. Istället för att koncentrera oss på att vårda och visa kommunens fantastiska natur för alla nyfikna.

Mer information kommer i dagarna. Följ kampanjen på facebook.com/groups/raddanaturum

Stort tack alla!

Falsterbonäsets Naturvårdsförening

SALE ENDS TOMORROW

Vi sa JA!
3 450

Vanliga frågor som får svar (FAQ)

Fråga 1: Jag har redan fyllt i 1-2 namninsamlingar på internet. Varför en till?
 

Svar: Vi trodde att det skulle räcka med att samla in några tusen namn digitalt och att det skulle få den moderata ledningen att stanna upp och tänka efter tillsammans med föreningar, personal och invånare. Detta skedde inte och då blir nästa steg folkomröstning. Enligt svensk lagstiftning krävs handskrivna signaturer från minst 10% av de röstberättigade i kommunen för att en folkomröstning ska få komma upp i kommunfullmäktige. Väl där måste minst 2/3 av ledamöterna rösta nej för att det ska avslås. Enda partiet som motsätter sig folkomröstning är M och dom har inte 2/3.

 

 

Fråga 2: Hur får jag tag på fler blanketter eller om jag saknar skrivare?

 

Svar: Mejla naturum.konsthall@gmail.com så berättar vi och utifrån hur mycket du behöver. Dvs om du inte kan ladda ner via länken högre upp och skriva ut själv.

Fråga 3: Varför måste jag fylla i personnummer med fyra sista siffror?

Svar: Det är svensk lagstiftning som kräver det. Tänk på att det ändå är offentliga uppgifter som vem som helst kan begära ut på dig eller söka upp på internet, tex hitta.se. När vi får lappen av dig så läggs den i en plastback och max 2-3 personer kan se dessa lappar. Är du ändå orolig så råder vi dig att posta lappen till FNF. Adress står på blanketten.


Fråga 4: När är sista datum för inlämning?

Svar: Vi vill ha in alla signaturer före 23 december men har vi inte 2 800 underskrifter då så fortsätter vi tills vi har fått in dem. Vi har 6 månader på oss.

Fråga 5: Vad kan jag göra?

Svar: Förutom att skriva under själv så kan du rekrytera 5 till. Vi söker även frivilliga som kan dela ut blanketter antingen i brevlådor eller utanför butiker (på lämpligt avstånd). Sprid även ryktet så mycket du kan och förklara för alla som undrar varför det är så viktigt. Dela denna sidan i lokala Facebook-grupper.


Fråga 6: Är det lönt att skriva under igen?

 

Svar: Det är alltid lönt att kämpa så länge det finns hopp. Om vi har tillräckligt stort röstdeltagande vid en folkomröstning så är det rimligt att tro att M ska följa utfallet. Gör man inte det så är vi övertygade om att det kommer avgöras på annat sätt.

Fråga 7: Varför står ni inte på fler platser och delar ut blanketter? Varför är ni inte fler? Varför sätter ni inte upp lådor för avlämning utanför Toppen tex eller där mycket folk befinner sig?

Svar: FNF är en ideell förening och läget runt Covid påverkar oss mycket just nu. Vi har även blivit helt överrumplade av detta hastiga och impulsiva beslut inom M, vilket gjort att vi behöver tid att mobilisera oss. Vi kan därför inte stå överallt pga dessa skäl men vi gör så gott vi kan. Vi vill inte riskera att en obevakad låda blir vandaliserad eller tömd av obehöriga. Därför använder vi enbart våra egna brevlådor. FNF har en mycket kompetent styrelse med olika erfarenheter och kompetenser. Vi rådgör med varandra innan vi tar beslut och därför kan det kanske upplevas som att vi rör oss lite långsamt i tider som dessa. Men vi är långsiktiga och vill göra allt rätt.


 

76607502_2991262560894507_19968180292073

VAD HÄNDER SEN?

1. Vi samlar in 2800 underskrifter och skickar till kommunen


2.Kommunen förbereder ärendet till beslut i kommunfullmäktigemöte. Minst 2/3 av ledamöterna måste rösta nej för att folkomröstningen inte ska få hållas. Man tar även beslut om datum och format.
 

3. Valmyndigheterna kopplas in och valet planeras mellan dem och kommunen.

4. Valet genomförs på utsatt datum

5. Valutfallet är vägledande men ytterst få kommuner har valt att inte följa det.

 

VEM ÄR VI?

Vi är ett antal glada natur- och kulturälskande kommunbor som i flera fall engagerat sig i vår vackra natur och kulturmiljö under decennier men även i generationer. Vi bär på ett arv som vi vill värna, vårda och visa. Men vi är även många som kanske bara bott här i några år men älskar det som gör Falsterbonäset och hela kommunen unik. Från Söderslätts backlandskap i norr till strandängarna i söder. Allt detta visar naturum upp för oss och våra besökare. På ett ställe och med otroligt kunnig personal. Konsthallen har även den en lång tradition som flera av oss värnar.

Styrningen står FNF - Falsterbonäsets Naturvårdsförening för. FNF är den största naturföreningen i kommunen och vi har därför bestämt att detta är mest lämpligt. Men bakom FNF står Måkläppsföreningen, Katastrofhjälp för Fåglar och Vilt, Skånes Ornitologiska Förening med Falsterbo Fågelstation och Friluftsfrämjandet.

44171279_2293040930716677_64995895310486
download_edited.jpg